НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ НА ЗДОБУТТЯ ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ - Литовченко, Віталій (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2025)
На сучасному етапі для національної освіти особливо значущим є дотримання принципу рівного доступу до освітніх послуг для всіх здобувачів освіти, незалежно від їхніх індивідуальних особливостей (потреб та можливостей). Актуальними аспектами у контексті проблеми є забезпечення безбар’єрності у медичній освіті, яка має власну специфіку, високі вимоги до фахівців та відповідно певні обмеження та протипоказання. Метою статті є представити результати дослідження нормативних основ доступності медичної освіти для осіб з особливими освітніми потребами (ООП). Основними методами визначено: теоретичний аналіз публікацій, представлених у наукових виданнях, включених до наукометричних баз даних PubMed, Scopus, Web of Science, Index Copernicus, Ulrich’s Periodicals; аналіз нормативно-правових документів у сфері освіти; експертне опитування фахівців юридичних департаментів Закарпатської, Львівської, Одеської, Тернопільської, Хмельницької областей України для з’ясування можливостей здобуття медичної освіти особами з особливими освітніми потребами, визначення відповідних нормативних основ; узагальнення і систематизація даних; узагальнення досвіду роботи у складі Молодіжної ради при МОЗ України. Зроблено висновок про актуальність проблеми залучення осіб з ООП, зокрема з інвалідністю, до навчання за медичними спеціальностями. Особливо на часі розв’язання проблеми підготовки медичних працівників з числа осіб з набутою інвалідністю, зокрема після поранень та травм. В Україні створено нормативно-правову базу забезпечення права осіб з ООП (з інвалідністю) на рівний доступ до вищої освіти, зокрема у законодавстві не передбачено обмежень щодо навчання у вищих медичних закладах освіти. Медичні заклади освіти мають впроваджувати політику, що не містить ознак дискримінації за інвалідністю, застосовувати необхідні адаптації та розумні пристосування під час вступу, навчання, практики з урахуванням специфіки медичної галузі.