ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ДОВІЛЬНИХ РУХІВ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Горбатюк, Олена (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2021)
У статті проаналізовано основні наукові дослідження, що присвячені особливостям та розвитку рухового аналізатора в цілому та довільних рухів зокрема, стосовно дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Метою даної статті є теоретичний аналіз наукових досліджень, що присвячені розвитку довільних рухів дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. При написанні статті ми керувались наступними методами дослідження: використано теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури з досліджуваного питання. Результати дослідження вказують, що наявність великої кількості рухових розладів у дітей з порушеннями інтелектуального розвитку негативно відображається на продуктивності навчальної, ігрової, трудової та інших видах діяльності. Описано порушення фізичного розвитку, які спостерігаються у дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, а саме аномалії розвитку постави, плоскостопість, порушення суглобів, неврологічні порушення і т. д. Зазначено наслідки органічного ураження ЦНС, що відображаються на розвитку координаційних здібностей дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, а саме: нейрофізіологічні особливості, порушення пропріоцептивної чутливості рухового акту, особливості психологічної регуляції, порушення мовленнєвої регуляції рухового акту, порушення процесів центрального програмування довільних рухів, порушення просторової організації рухового акту. Перелічено чинники, що впливають на процеси організації рухових функцій (вікові, неврологічні, психологічні, індивідуально-особистісні) та проблеми, які потребують вирішення. На підставі виконаного нами дослідження, зроблено наступний висновок, що у дітей з порушеннями інтелектуального розвитку має місце порушення всіх компонентів рухових функцій, уповільнене формування ланок рухового акту, вони відстають від однолітків, які нормально розвиваються у формуванні рухових якостей та спостерігається порушення формування нових рухових навичок. Зазначено перспективи подальших досліджень проблеми які полягають в розробці методичних рекомендацій щодо розвитку довільних рухів у дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.