ПСИХІЧНА ОРТОПЕДІЯ У ПСИХОКОРЕКЦІЙНІЙ ПЕДАГОГІЦІ: МИНУЛЕ І СЬОГОДЕННЯ - Супрун, Микола; Супрун, Дар’я; Чистобородова, Катерина (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2023)
У статті розглянуто історичний шлях розвитку психічної ортопедії як важливого напряму спеціальної педагогіки. Розкрито ставлення до психічної ортопедії на різних етапах розвитку дефектології. Пропонуються варіанти запровадження психічної ортопедії в корекційно-виховний процес спеціальної школи з акцентом на ролі природи. Підкреслюється значення екскурсії як методу організації позакласної роботи на прикладі конкретної екскурсії з учнями четвертого класу спеціальної школи в Ботанічному саду імені М.Гришка НАН України. Описано приклади запровадження міжпредметних зв’язків у процесі проведення екскурсійного заняття на лоні природи.