СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА РОБОТА ІЗ ДЕЗАДАПТОВАНИМИ СТАРШИМИ ПІДЛІТКАМИ (ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД) - Глушко, Надія; Супрун, Дар’я; Супрун, Микола (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2021)
В результаті проведеного дослідження розглянуто зміст, форми та методи соціально-педагогічної роботи з дезадаптованими підлітками у зарубіжних країнах. Досліджено науковий та методичний доробок зарубіжних та вітчизняних вчених у сфері соціальної педагогіки та психології. Охарактеризовано досвід надання допомоги на індивідуальному сімейно-побутовому рівні, рівні мікрорайону, громади так і на рівні інституційного середовища: спеціальних служб, шкіл (Німеччина, США, Британія, Голландія та інші); запровадження програм, різних за спрямуванням, які мають превентивний характер (Голландія, Франція та інші); організації спеціальних шкіл для підлітків, які не бажають навчатись у звичайній школі (Японія, Голландія); організації Центрів для надання допомоги батькам (Британія); використання педагогічної анімації, яка створює нове соціальне середовище розвитку (Франція); впровадження добровільних програм «Контактна модель роботи з сім’єю», «сім’я вихідного дня» для надання допомоги сім’ям які знаходяться у скрутному становищі (Швеція, Великобританія); досвід педагогічної реабілітації підлітків в умовах реабілітаційного центру О. Петриніна, Р. Овчарової (Росія). Звернено увагу на умови надання психологічної і соціальної підтримки сім’ям у зарубіжних країнах та на психосоціальний характер цієї допомоги проблемним дітям. Детально розглянуто досвід реалізації проекту «Місто як школа» (Німеччина), основою якого є заміна абстрактного навчання в класних кімнатах школи на практичний досвід учнів у реальних життєвих умовах, їх реалізація в обраних ними сферах професійного життя, створення у співпраці з педагогами та практиками індивідуальної програми навчання проблемних підлітків. Підтверджено, що у зарубіжних країнах накопичений значний теоретичний і практичний досвід соціально-педагогічної роботи з дезадаптованими підлітками, елементи якого можуть бути використані у нашій країні. Окреслені шляхи використання зарубіжного соціального педагогічного досвіду в практиці реабілітаційної діяльності у професійних ліцеях при роботі з дезадаптованими підлітками.